8 Eylül 2008 Pazartesi

Kahvenin Yetiştirildiği Yerler

Latin Amerika
* Costa Rica, yaş metotla elde edilen dünyanın en iyi kahvelerinden bazılarını üretmektedir. Asiditesi, kıvamı ve zengin aroması denge halindedir.

* Meksika kahveleri yumuşak tatlılığı, asitliği ve baskın fındık aromasıyla mükemmel bir dengededir.

* Brezilya, dünya kahve üretiminin %29'unu karşılayarak lider durumundadır. Tipik olarak Brezilya kahveleri kuru metotla elde ediliyor olup fındıksı aromaya sahiptir.



 * Kolombiya kahveleri dikkatli bir şekilde elle toplandıktan sonra yaş metotla meyvesinden ayrıştırılır ve çekirdekler büyüklüğüne göre sınıflandırılır. Colombian Supremo, Kolombiya’ nın en kaliteli kahve çekirdeğidir.

Afrika ve Orta Doğu
* Etiyopya, kahvenin 3.yy'da keşfedildiği yerdir. Etiyopya kahveleri kuru metotla elde ediliyor olup egzotik kalitede, keskin ve güçlü baharatlı aromaya sahiptir.

* Kenya, kahve çekirdekleri yetiştirildikleri yer, büyüklüklerine göre alfabetik sıraya (AA en yüksek kalitedeki kahve, sırasıyla A, B şeklinde devam eder) göre sınıflandırılır. Kenya AA dünyanın en asitli kahvesidir.

* Yemen, Yemen Mocha, zengin ve koyu aromaya sahiptir, çikolata kıvamında diye tanımlanabilir. Mocha, genellikle çikolata aromalı kahve olarak bilinir.

Asya-Pasifik
* Endonezya kahvesi dünyanın en yoğun kıvamlı kahvesidir. Özellikle Sumatra kahvesi yoğun kıvamıyla ve egzotik aromasıyla çok kaliteli bir kahvedir.


* Vietnam kahve üretiminde önde gelen ülkelerden biridir. Çoğunluğu Robusta kahvesidir.

Dünyada yaygın olarak kullanılan kahve çeşitleri

Arabica ve Robusta
Dünyada kahve, 50'den fazla ülkede yetiştiriliyor olup 50'den fazla kahve çeşidi bulunmaktadır. Ticari olarak en çok kullanılan iki tür Arabika ve Robustadır. Arabika kahvesi, dünyadaki kahve üretiminin %75'ini oluşturmaktadır. Genellikle yüksek seviyelerde, 4.000 feet'ten (1220 m) yükseklerde, yetiştirilmektedir. Robusta, daha düşük kalite de bir kahve çekirdeği olup deniz seviyesi ile 4000 feet (1220 m) yükseklikler arasında yetiştirilmektedir.


 Arabica ağacı 5 yılda olgunlaşmasını tamamlar ve yılda en fazla iki kere yapılacak hasat işlemine cevap verir. Diğer yandan Robusta, 2 senede olgunlaşmasını tamamlar ve yılda 4 defa ürün verir. Robusta, daha fazla kahve meyvesi üretmekte olup hastalıklara karşı ise son derece dayanıklıdır. Bu yüzden Robusta yaygın olarak kullanılan tür olup, en ucuz olan kahve türüdür.

Kaynak: www.gloriajeans.com.tr

Hiç yorum yok: