9 Ocak 2010 Cumartesi

Kahve Sözlüğü



Hepimizin ortak tutkusu olan kahve üzerine, oldukça geniş içerikli bir site olan http://www.kahve.gen.tr'de hazırlanan detaylı kahve sözlüğünü kahvekupası takipçileriyle paylaşıyoruz. İsterseniz farklı tatlar denemek için evde kendi kendinize yapmayı deneyin, isterseniz sadee hava atmak ve ne içtiğinizi bilmek amacıyla kullanın! Herkese Afiyet Olsun!


KELİMEANLAMI
Acılık Kahveye kötü lezzet veren özellik. Normal kahve bitter'dir ama bu ölçülü olmalıdır ve kahvenin tadı için gereklidir. Yeterince fırınlanmayan kahve veya fazla ısıtılan kahvedeki acılık rahatsız edicidir.


İng: Bitterness
Affogato Jöle üzerinde servis edilen espresso. Genellikle vanilyalı jöle kullanılmakta.



Alexandrino Espresso üzerine yoğunlaştırılmış süt eklenmesi.



Arabica Coffea arabica ağacının kahvesi. Robustaya göre yarı yarıya az kafein içerir (1.1 vs 2.2). Robusta'dan daha değerlidir.
Asidite Kahveye tadını veren önemli komponentlerden biri. Kahvenin fırınlanması sırasında tad verici asitler ortaya çıkmaya başlar. Kahve ne kadar çok fırınlanırsa (koyulaşırsa) asiditesi o kadar azalır.
Barista Kafe, restoran, bar gibi yerlerde kahveyi yapan ve sunan kişi. Barmen'in eşdeğeri


Bknz. Türkiye Barista Yarışması

Cafe americano Espresso'nun üzerine sıcak su ekleyerek espresso tadının homojen dağılmasını sağlamak. İtalyan kökenli



Cafe bonbon Alexandrino gibi, ancak süt ve espresso ayrı durmakta (siyah-beyaz).



Cafe Latte Sütlü kahve. Cappucino ile karışmamalı. Bu içeceğin özü (orta boy fincan için) 60 ml espresso ve süttür. Buradaki özellik sütün ısıtılma tekniğidir. Cafe latte hazırlarken buhar çubuğu termometre 80 f'ı gösterene kadar hava ve süt yüzeyinde kissing sound diye adlandırdığımız sesi çıkarır ve bu dereceden sonra buhar çubuğu tamamen pitcher (süt ısıtma kabı)ın içine daldırılır ve kesinlikle sütün tamamen dönmesi sağlanır; taki termometre 160 f yani (71 C) gösterdiğinde buhar çubuğu çıkarılmalı ve pitcher in tabanı birkaç kez yere vurularak sütün köpüğünden ayrılmasına müsade etmeden espressoya eklenmelidir.


Bknz: Cafe latte ve cappucino farkı

Cinnamon roast Cinnamon Roast = Tarçın fırınlama.
En kısa süreli fırınlama, açık kahverengi çekirdekler oluşur ve üzerlerinde yağ yoktur. Asidi fazladır ancak ucuza mal olur ve fırınlama sırasında ağırlık kaybı azdır. Genellikle karışımlarda kullanılır.
Corretto Üzerine az miktarda Grappa veya Brandi gibi alkollü bir likör eklenmiş kahve.
Dibek kahvesi

Dibek kahvesi aslında bir kahve pişirme şekli değil, kahve öğütme yöntemi. Kavrulan kahve yuvarlak, içi çukur taş ya da tahtadan yapılan bir anlamda havan’a benzeyen büyük kaplara konur ve bir tokmakla ince hale gelene kadar ezilir. Buradan elde edilen kahve Türk kahvesi pişirir gibi pişirilir. Bu yöntemle öğütülen kahve koyu kıvamlı olur ve Dibek kahvesi adını alır.


Bknz. Dibek Kahvesi

Doppio Double shot. Çift ölçü espresso



Espresso Çabuk yapılıp çabuk içildiği için bu adı almış. İtalyan kökenli kahve pişirme şekli. 7 g. espresso için çekilmiş kahvenin yüksek su basıncı altında 20 saniye tutulması ile oluşmakta. Başarılı yapılmış bir espresso'da üzerinde krema tabakası gerekli.


Bknz. Evde espresso yapmak

Espresso con panna Kremalı espresso. Espressonun üzerine köpürtülmüş krema eklenmesi.
Espresso macchiato Espressonun üzerinde bir kat süt köpüğü olması.
Kıs. Macchiato

Espresso Romano İçine ince bir limon kabuğu atılmış espresso



Fırınlama Fırınlama = Roasting

Kahve çekirdeklerinin özel fırınlarda kavrulması. Kavurma derecesine bağlı olarak kahve çekirdeğinin rengi koyukahverengiye döner. Kavurulan kahvede eriyebilen yağ ve proteinler yüzeye çıkar, asitler başka asitlere dönüşür ve şekerler karamelize olur.
French roast French roast = Fransız fırınlama

Bitter çukulata rengindedir ve çekirdeğin üzeri tama yakın yağ ile kaplıdır. Espresso fırınlama da denir. En fazla fırınlanmış kahvedir.
Full-city roast Orta derecede fırınlanmış kahve çekirdeği. Yaygın olarak kullanılan bir fırınlama ise de, giderek daha koyu çekirdekler rağbet görmektedir. Çekirdeklerin üzerinde yağ yoktur.
Grande 3 ölçü espresso



Italian roast Italian roast = İtalyan fırınlama

Çekirdeklerin üzeri yarıdan fazla yağla kaplıdır. İyice koyulaşmıştır. Sütlü çukulata rengi vardır.
Karamelizasyon Kahve çekirdeğinde bulunan ve kıvamı ve tadı etkileyen karbonhidratların fırınlanma işlemi sırasındaki değişimi. Kahve çekirdeği koyulaştıkça, karamelizasyon artar ancak aşırı fırınlanırsa, yanık kokar.
Kıvam Kahvenin damakta bıraktığı izlenim. Kağıt filtreden geçen kahvelerin kıvamı az, metal filtreden geçenler ise yoğun kıvamlıdır. Espresso ise şurubumsu kıvamlıdır.

İng: Body
Klorojenik asit Kahvenin asiditesini veren ana asitlerden. Tadı kötü olup, kahve fırınlandıkça giderek kaybolur ve yerini tad verici asitler alır.
Kolloidler Kahvede eriyemeyen ancak metal filtrelerden geçebilen partiküller. Kahvenin ağızdaki izleniminde önemli etkisi var. Kahve köpüğünü oluştururlar.
Latte macchiato Buharlanmış sütün içerisine biraz espresso koymak.
Lungo Espresso Lungo. Uzun espresso. Normalden daha çok (genellikle 1.5-2 katı) su kullanılarak yapılmakta. Cafe americano'dan farkı, americano yaparken su sonradan eklenirken, burada su, işlemi uzatarak kahveden geçiriliyor. Tadı daha yavan. Filtre kahve çekirdeği ile de yapılabilir.
Macchiato Espressonun üzerinde bir kat süt köpüğü olması
Mırra Mırra kelimesi Arapça'dan geliyor, acı anlamına gelen 'mur'dan türetilmiş. Uzun süre kaynatılan ve üzerinde kalın bir kahve sıvısı oluşan ve özel bir ritüelle ikram edilen güneydoğu anadolu bölgesine özel bir kahve pişirme yöntemi.


Bknz. Mırra nasıl yapılıyor?



Ristretto Daha ince çekilmiş kahve ya da daha az su ile kısa sürede yapılan espresso. Normalde 30 ml. civarı olan espresso hacmi, bu teknikte 25 ml. Yoğun aroma ve tad nedeni ile tercih edilir.



Solo Espresso solo. Single. Tek. Tek ölçü espresso



Tahmis Kurukahve
Vienna Roast Orta derecenin üzerinde fırınlanmış çekirdeklerdir. Üzerlerinde yağ belirmeye başlar. Tercih edilen bir fırınlama şeklidir.

Kaynak: http://www.kahve.gen.tr/

Hiç yorum yok: